Informatie en tips

Wat is orthomoleculaire therapie
De term ‘orthomoleculair’ is voor het eerst gebruikt door Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar. Het betekent goed / juist op molecuul niveau. De cellen in ons lichaam moeten op de juiste wijze functioneren. Pas dan zullen ook onze organen en ons lichaam op de juiste wijze kunnen functioneren.

Natuurlijke voedingsstoffen worden steeds meer betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt ook duidelijk dat er naast de therapeutische effecten ook andere voordelen te behalen zijn. Het belangrijkste hierbij is het feit dat er veelal geen bijwerkingen zijn. Bij toepassen van deze geneeswijze wordt getracht een brug te slaan tussen de orthomoleculaire gezondheidszorg en de natuurgeneeskunde enerzijds én de reguliere geneeskunde anderzijds.

In onze huidige tijd wordt het steeds duidelijker dat voeding bij het verzorgen van je gezondheid een belangrijke rol speelt. Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt; het is namelijk ook alles waarmee we in contact zijn, dus ook datgene wat via onze zintuigen binnenkomt, en wat we voelen en denken.

Gezondheid is een kwestie van evenwicht, en speelt zich af te midden van voortdurende veranderingen binnen en buiten onszelf. Gezonde voeding is noodzakelijk voor een goede gezondheid, maar omdat we allemaal verschillend en uniek zijn hebben we behoefte aan persoonlijke voeding. Vooral hoe we verteren bepaalt welke voeding voor ons persoonlijk geschikt is.

In de Orthomoleculaire Geneeskunde staat centraal hoe voeding zich verhoudt tot het menselijk lichaam.
Aanpak van ziekte dient zich te concentreren op het wegnemen van basisoorzaken en niet op het doen verdwijnen van symptomen.
Orthomoleculaire Geneeskunde is zo’n beetje de meest hoopvolle ontwikkeling in de huidige gezondheidszorg.
Orthomoleculaire substanties zijn buitengewoon veilig en bieden ongekende therapeutische en therapie-ondersteunende mogelijkheden.

Tijdens mijn studie medische biologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en later tijdens mijn promotieonderzoek is het mij duidelijk geworden dat voeding een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van mens en dier. Met bepaalde voeding kun je de biochemische en ook de hormonale processen in de cellen van je lichaam beïnvloeden. Dit bewustzijn heeft mij er in 2011 toe gebracht om orthomoleculaire geneeskunde te studeren aan het FIOW (Faché Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen) te Laarne in België.

In 2014 ben ik afgestudeerd als orthomoleculair nutritionist en ben ik therapeut lid van MBOG. Sindsdien help ik mensen met (chronische) gezondheidsklachten en adviseer ik de juiste voeding eventueel aangevuld met voedingssupplementen.

Curcumine
Curcumine is afkomstig uit de wortel van kurkumine planten. Voor het verkrijgen van een goed werkend product is de curcumine uit Curcuma longa de belangrijkste plant.
Indien Curcumine als puur poeder wordt ingenomen, heeft het nagenoeg geen positief gezondheidseffect. Het wordt direct in de darmwandcellen en in de lever omgezet en via de gal weer uitgescheiden in de darm. Ook wordt een groot deel van de Curcumine zelfs niet door de darmwandcellen opgenomen vanwege de werking van de zogenaamde “geneesmiddelenpomp”. Dit is en transporteiwit in de membraan van de darmwandcellen (P-glycoprotein) die de Curcumine weer terugpompt in de het darmlumen.
Piperine, een alkaloïd uit onder andere zwarte peper, remt de werking van de “geneesmiddelenpomp” en remt enigszins de snelle afbraak van Curcumine in de darmwandcellen en in de lever. Om dezelfde reden geeft piperine ook interacties met bepaalde geneesmiddelen.
Indien de Curcumine wordt opgenomen als fytosoom dan wordt de Curcumine wel goed opgenomen en wordt beschermd tegen afbraak in de cellen en in de lever.
Curcumine als fytosoom is het Curcumine gebonden aan fosfatydylcholine. Fosfatydylcholine is een lichaamseigen stof en wordt door het lichaam gebruikt. Choline behoort tot het Vitamine B complex en is nodig voor de hersenontwikkeling.
Na opname door het lichaam kent Curcumine de volgende eigenschappen:
* Curcumine is evenals een extract van Mariadistel een leverbeschermend middel
* Curcumine werkt als een potent en meervoudig antioxidant
* Curcumine is een sterke ontstekingsremmer. Het remt het Cox 2 enzym waardoor er geen of veel minder ontsteking-actieve prostaglandinen en tromboxanen gevormd worden uit arachidonzuur.
* Curcumine heeft kankerremmende en neuroprotectieve eigenschappen
* Het heeft een gunstige werking bij artrose
* Het werkt gunstig bij depressies en prediabetes
* Het heeft een gunstige werking bij een standaardbehandeling van bepaalde typen kanker.

Voor vragen en uw specifieke toepassingen, neemt u contact met mij op.
** Bron: Ned. Tijdschrift voor Fytotherapie; 29ste jaargang, nr 2, 2016.